Wolluizen zijn kleine geleedpotigen die zich voeden met plantensap en die uw planten snel kunnen vernietigen als ze niet worden behandeld. Wolluizen op kamerplanten zijn niet ongewoon, omdat het natuurlijke roofdieren zijn van deze planten in de natuur. Hun aanwezigheid wijst er echter meestal op dat er een probleem is met je plant of zijn omgeving. Als ze niet worden behandeld, kunnen wolluizen zich snel verspreiden over allerlei kamerplanten en hun bladeren, stengels en wortels beschadigen. In deze blogbijdrage geven we alle informatie die je nodig hebt om wolluis te bestrijden.
Hoe ziet een wolluis eruit?
Wolluizen zijn kleine, peervormige insecten die zich voeden met plantensap. Het lichaam en de poten van de wolluis zijn bedekt met een witte, poederachtige substantie die het moeilijk maakt om het insect te zien. Deze stof beschermt het insect ook tegen aanvallen van andere roofinsecten.
Waar komen wolluizen vandaan?
Wolluizen zijn meestal afkomstig van planten, maar kunnen ook binnenshuis in vochtige ruimten worden aangetroffen. Ze worden aangetrokken door een hoge vochtigheid en een warme omgeving.
Hoe herken je wolluizen op planten?
Wolluizen zijn vaak moeilijk te herkennen omdat ze meestal niet meer zijn dan een stipje op plantenbladeren. Als je goed kijkt, zie je echter kleine (1-2 mm), zachte, witte insecten met lange, buisvormige structuren, “wasachtige draden” genaamd, die uit hun lichaam komen. Deze wolluizen produceren op het bladoppervlak een kleverige substantie die honingdauw wordt genoemd, waaruit zwarte roetdauwschimmel kan groeien.
Hoe kom je van wolluizen af?
De eenvoudigste manier om van wolluizen af te komen is ze af te wassen met een sterke straal water. Als dat niet werkt, gebruik dan insecticidenzeep of tuinbouwoliën als bestrijdingsmiddel. Als deze niet werken, kunt u ook insecticiden zoals pyrethrum-bevattende producten gebruiken, maar wees u ervan bewust dat ze giftig zijn en alleen in goed geventileerde ruimten mogen worden gebruikt. Een gebruikelijke behandeling voor wolluis is neemolie. Meng twee eetlepels neemolie met één eetlepel afwasmiddel en doe de oplossing in een spuitfles. Besproei de plant grondig aan beide kanten van de bladeren en onder de bladeren, waar wolluizen zich gewoonlijk ophouden. In het algemeen sterven wolluizen niet onmiddellijk nadat ze met neemolie zijn bespoten; ze moeten een aantal dagen met de olie in contact komen voordat ze er volledig mee zijn bedekt en afsterven. Hoe langer je de insecten in contact laat komen met de oplossing, hoe doeltreffender het zal zijn om ze te doden. Uw planten één keer per week besproeien zou dus voldoende moeten zijn om uw plaag uit te roeien.
Tips om wolluis te voorkomen
van het binnendringen van uw huis Het verschijnen van wolluizen op kamerplanten kan alarmerend zijn. Er zijn echter een paar dingen die je kunt doen om te voorkomen dat ze je kamerplanten aantasten. Ten eerste moet u de bloempot schoonmaken voordat u ze verpot en de drainagegaten controleren op verborgen wolluizen. Ten tweede, vermijd het binnenhalen van nieuwe planten van buitenaf en inspecteer alle nieuwe aanwinsten van je kamerplantencollectie op tekenen van wolluis. Tenslotte, gebruik nooit insecticiden binnenshuis omdat dit kan leiden tot een toename in aantallen of tot andere problemen met insecten zoals mieren of spinnen.
Conclusie
Vaak helpt het snoeien van planten al tegen het hebben van wolluizen. Zo moet u de oleander goed snoeien om hem mooi te houden. Wolluizen zijn kleine geleedpotigen die zich voeden met plantensap en die uw planten snel kunnen vernietigen als ze niet worden behandeld.